Winstep

Software Technologies


 Winstep Forums


Print view
Board index : Winstep Forums : General Discussion  [ 8 posts ]
Author Message
 Post subject: Giant menus
PostPosted: Sat Nov 17, 2018 12:35 pm 
Offline

Joined: Thu Mar 11, 2004 12:18 pm
Posts: 80
Location: Toronto, Canada
I just updated xtreme to latest and now my menus are about 3 times the size.????


Back to top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Giant menus
PostPosted: Sat Nov 17, 2018 12:45 pm 
Offline
Site Admin
User avatar

Joined: Thu Feb 26, 2004 8:30 pm
Posts: 10483
Bigger, larger, better! :)

Now seriously, latest official or latest beta? What version were you running before?

Also: open WorkShelf Preferences -> General Tab -> More Options. What is the menu scaling set to?

And finally: what is your Windows screen DPI scaling set to?

_________________
Jorge Coelho
Winstep Xtreme - Xtreme Power!
http://www.winstep.net - Winstep Software Technologies


Back to top
 Profile WWW 
 
 Post subject: Re: Giant menus
PostPosted: Sat Nov 17, 2018 4:16 pm 
Offline

Joined: Thu Mar 11, 2004 12:18 pm
Posts: 80
Location: Toronto, Canada
This version is 18.10 from whatever the last one was???

The menus are scaled at 100%

Windows dpi is 150, but has been all along. I tried it with it reduced. The desktop changed but the menus were just as big.


Back to top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Giant menus
PostPosted: Sat Nov 17, 2018 4:48 pm 
Offline
Site Admin
User avatar

Joined: Thu Feb 26, 2004 8:30 pm
Posts: 10483
gillon wrote:
This version is 18.10 from whatever the last one was???


That would be important to know, since support for high DPI displays was added around v15.9 (which made menus automatically adjust their size according to screen DPI). But I don't think you were running a version THAT old?

How did you update? Via the Winstep Update Manager? If so, go to

C:\Users\Public\Documents\WinStep\Backup

You should find back up copies of nextstart.exe and workshelf.exe there. Right click, select Properties and in details check the file version number.

Also, in the same dialog I mentioned above, there is an option to 'Disable menu scaling on high DPI settings'. Does enabling that setting make the menus be the size you expected them to be before?

A screenshot of what you are seeing would probably be useful too.

_________________
Jorge Coelho
Winstep Xtreme - Xtreme Power!
http://www.winstep.net - Winstep Software Technologies


Back to top
 Profile WWW 
 
 Post subject: Re: Giant menus
PostPosted: Sat Nov 17, 2018 6:52 pm 
Offline

Joined: Thu Mar 11, 2004 12:18 pm
Posts: 80
Location: Toronto, Canada
The backup versions are as follows

18.1.0.110 - Winstep

18.8.0.1338 - Workshelf

18.08.0892 - Nextstart

Checking or unchecking DPI settings makes no difference.

Unless the screenshot is full screen, you don't see how big the menus are.


Attachments:
Menu.jpg
Menu.jpg [ 184.3 KiB | Viewed 1961 times ]
Back to top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Giant menus
PostPosted: Sat Nov 17, 2018 7:13 pm 
Offline
Site Admin
User avatar

Joined: Thu Feb 26, 2004 8:30 pm
Posts: 10483
gillon wrote:
Checking or unchecking DPI settings makes no difference.


Oh great, that's the problem right there.

When I introduced manual menu scaling in v18.10 I also accidentally added a bug that prevented screen DPI scaling from being disabled.

You must have had it previously disabled, and since disabling it no longer does anything, those menus now appear scaled up by 150%.

When you tried reducing the screen DPI and the menus stayed the same size despite this, it's because the system had to be rebooted first for the new DPI settings to take effect on the Winstep application, EVEN if you restart it after changing screen DPI (you can blame Windows for this).

I just fixed it here, but you must wait a day or so for the next public beta of v18.11 (the current beta does not fix this issue, obviously).

I'll post here when the new beta has been released so you get a forum reply notification.

_________________
Jorge Coelho
Winstep Xtreme - Xtreme Power!
http://www.winstep.net - Winstep Software Technologies


Back to top
 Profile WWW 
 
 Post subject: Re: Giant menus
PostPosted: Sat Nov 17, 2018 7:38 pm 
Offline

Joined: Thu Mar 11, 2004 12:18 pm
Posts: 80
Location: Toronto, Canada
Great Jorge

Thanks.


Back to top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Giant menus
PostPosted: Mon Nov 19, 2018 10:59 am 
Offline
Site Admin
User avatar

Joined: Thu Feb 26, 2004 8:30 pm
Posts: 10483
New beta is out. Make sure 'Notify me of beta (test) versions' in the Advanced tab of Preferences is enabled and then click the 'Check for Updates' button.

Please let me know if that fixes the issue with the menus.

_________________
Jorge Coelho
Winstep Xtreme - Xtreme Power!
http://www.winstep.net - Winstep Software Technologies


Back to top
 Profile WWW 
 
Post new topic Reply to topic Board index : Winstep Forums : General Discussion  [ 8 posts ]
Display posts from previous:  Sort by  

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 15 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to: